Longyearbyen Lesesirkel 12. april

NESTE BOK: Tollak til Ingeborg av Tore Renberg 10.5 – gi beskjed om du vil være med. Arrangementet blir lagt ut på Facebooksiden Litteratur for alle

HEIDI SÆVEREID: LONGYARBYEN
var bok nr to i lesesirkelen. Deltakerne karakteriserte den med stikkord som: isolasjon, relasjon, indre spenning, natur.
Vi diskuterte personene og deres relasjoner. Svalbardsamfunnet som det framsto på 50-tallet med sosiale skiller, husmorrolle, organisering og selskapsliv. Naturen og kulda med stor innvirkning på personene.

Vi så paralleller til dagens koronasituasjon.
Deltakerne likte boka og syntes forfatteren var god på skildring av både natur og mennesker.

Tvillingenes dagbok Lesesirkel 9. mars

Agota Kristof: Tvillingenes dagbok

Lesesirkelen har hatt sitt første møte. Vi snakket om personene i boka, miljøet, språket og hva forfatteren ønsket å formidle. Deltakerne var fascinert av tvillingene og deres strategi for å overleve. Vi diskuterte også hvorvidt vi kunne si om tvillingens handlinger var gode/onde, moralske/umoralske, og hvorfor de handlet som de gjorde.Deltakerne karakteriserte boka som: brutal, fantastisk, paradoksal, kynisk, og en bok som åpnet for mange tanker.

Lesesirkelen ble ledet av Kirsti Opstad

Neste møte: 12.4. kl 10.00 Bok: Longyearbyen av Heidi Sævareid

Påmelding: leseleder@kirstenmuhle.no

Lesesirkel på nett

Lesesirkel på nett

Velkommen til Lesesirkel på nett.

Målet med gruppen er å møte andre leseentusiaster, lese interessante bøker og diskutere dem i et vennlig, avslappet miljø.

Hver måned vil vi lese en bok og deretter møtes for å diskutere boka i 1-1,5 timer. Samtalene vil foregå på Zoom.

Lesesirkelen ledes av Kirsti Opstad og Kirsten Muhle. Vi ledet lesesirkel på biblioteket i Sandefjord da vi begge jobbet der. 

Litteratur: Vi vil velge boken en måned i forveien for å gi nok tid til at du får skaffet deg og lest boken. 

Den første boken ut er: 
«Tvillingenes dagbok» av Agota Kristof
(166 sider, Cappelen Damm)

Første møte er 8. mars kl 10 på Zoom. Maks 10 deltakere (Først til mølla). Gratis

Påmelding: leseleder@kirstenmuhle.no 

Skrivekurs januar 2021

Har du lyst til å være med inn i et fint skriverom på Zoom?

Sette deg ned foran PC/Mac med en tekopp, en skriveblokk og penn?

Jeg gir varierte og kreative skriveøvelser og igangsettere. 

Jeg henviser til både fag og- skjønnlitteratur, og legger gjerne opp kursdagen med utgangspunkt i en forfatter/litteratur som inspirasjon. 

Jeg legger vekt på å skape et godt skrivemiljø, og har fått gode tilbakemeldinger fra tidligere kursdeltakere:)  

NYE KURS: 

Kurs 1 (Oppstart kurs) 8. januar – 8 fredag formiddager 12-13.30 (LEDIG) 1200,-

Ta kontakt med meg på epost: kirstenmuhle@hotmail.com/tlf 93223040 (SMS) om du vil delta på dette kurset. Det er følgende datoer: 

Fredag kl 12.00 

8/1, 15/2, 22/2, 5/2, 12/2, 26/2, 12/3 og 19/3

Kurs II 8. januar – 8 fredag formiddager kl 10 – 11.30 (FULLT)

Foto: Darius Bashar Unsplash

Leselederkurs 2021

Sammen med Kari Hortman skal jeg kurse i metoden Shared Reading i Røros i januar.

Om metoden:

Metoden Shared Reading går ut på å lese en skjønnlitterær tekst høyt i en gruppe, for så å samtale om teksten. Først leser man gjerne en novelle, deretter et dikt. Det er ikke litterær analyse, men fokus på opplevelse av teksten. Vi undrer oss sammen. Målet er ikke å komme frem til en felles tolkning, men å dele ulike perspektiver, assosiasjoner og opplevelser av teksten. Teksten blir på denne måten utvidet. Vi blir klokere på oss selv – og andre.

For å delta i en Shared Reading trenger du ikke å forberede deg, en felles tekst blir utdelt og den blir lest høyt. Leseleder leser teksten høyt. Man kan delta i samtalen, eller lytte. Samtalen blir ledet av leselederen som har lært metoden Shared Reading. Metoden handler om å tilrettelegge for å oppdage litteraturen og åpne opp for forskjellige innfallsvinkler, reaksjoner og innsikter. Høytlesning gir ro og tilstedeværelse. Shared Reading er utviklet av Jane Davis og The Reader Organisation i Liverpool. I England er metoden brukt i helsesektoren, sykehus, fengsel, rusomsorg, i Norge mest bibliotek. Norge er i startfasen av å bruke denne metoden. Helsefremmende I Shared Reading grupper er man tilstede med den friske delen av oss. Fokuset er på det som holder mennesket friskt (Salutogenese). Fremmer mentalt velvære, bedrer konsentrasjonen, utfordrer fastlåste tankemønstre. Man får satt ord på tanker og følelser og på den måten får hjelp til å lage en ny historie om seg selv og sin egen identitet. Det er litteraturen selv, og vårt møte med den som utgjør den helsefremmende effekten.

Vet du hva Shared Reading er?

Jeg stilte spørsmålet på  Facebook og Instagram.

Flere svarte nei; så her kommer svaret:

Hvordan fungerer det?

Aller først: Lesegruppene er åpen for alle. En gruppe mennesker, en av dem en kurset leserleder i Shared Reading metoden, leser fra en god roman, novelle eller dikt høyt.

Vi stopper opp og snakker om det vi har lest underveis. Deltakerne må ikke lese høyt eller snakke – det er greit å bare lytte. Tanken er å skape et rom der folk føler at de har det bra.

Å lese litteraturen høyt, betyr at alle er involvert i en umiddelbar leseopplevelse. Deltakerene kan være personlig, dele følelser, tanker og minner som assosieres av lesningen. Vi deler vår umiddelbare opplevelse av teksten.

Felles rom

Alle opplever teksten på sin egen måte, og litteraturen gir et felles rom som kan hjelpe oss til å forstå oss selv, og andre, bedre.

Denne form for lesing hjelper oss med å forstå våre individuelle og våre forenlige indre liv, rundt det samme bordet, samtidig.

Siste lesegrupper før sommerferien på Zoom og Litterær salong

I en periode nå, under Covid19 har lesegruppene funnet sted på nett. Siste treff før sommerferien på nett vil være torsdag 18. juni kl 12 på Zoom, og fysisk møte (litterær salong)vil være 25.juni kl 12. Oppstart med nye lesegrupper vil skje torsdag 20. august kl 12.

Oppdateringer vil komme på Facebook.

Vil du lese mer om Shared Reading;

 

 

Bildene er fra «Litterær salong». Stort engasjement under Shared Reading lesegruppe.

 

Vil du lese mer om Shared Reading;

Litterær Salong

Shared Reading – vi leser «Månen» av Ruth Lillegraven

Hva er Shared Reading?

https://forskning.no/boker/kan-en-bok-endre-livet-ditt/1695671

 

Skildringer i sommersol

Vi fikk så hyggelig velkomst fra Nevlunghavn Brygge, så har kopiert teksten med tillatelse inn her:)

Skildringer i sommersol – en klisje? Ja, kanskje, la oss snakke om det, bli med på sommerens skrivekurs i Nevlunghavn.

Marte Østmoe
Skribent, journalist og poet Marte Østmoe står klar med spennende skriveoppgaver i Nevlunghavn denne sommeren.

 

To skrivekurs settes opp i Nevlunghavn i juni: «Skildringer i sommersol» og «Skru på sansene». For å delta på kurset kreves ingen tidligere utgivelser eller tekst på trykk.
Alt som skal til er papir, en penn og noe på hjertet.

Kirsten Muhle fra Sandefjord er kjent for å skape interessante samtaler rundt bøker og litteratur, og gode evner innen samhold og gruppedynamikk. Skribent Marte Østmoe står klar med oppgaver som gir energi til både penn og hode.

aglig utfyller de to kurslederne hverandre. De er også enige om at intet sted kan være bedre som kursarena enn idylliske Nevlunghavn! Her er det gåavstand til galleriene, gåavstand til bakeriet og gåavstand til stranda. Det dufter fra rosebuskene, den varme asfalten og fra fiskedisken.

Spørsmålet er ikke hva en kan skive om, men når en skal stoppe og hva en skal stryke.

Kanskje trenger vi ikke reise verden rundt for å finne inspirasjon? Kanskje holder det med å putte føttene i sanden eller snu på en stein?
Denne sommeren må vi være forsiktige med å komme for tett på hverandre. Men kanskje er det en sjanse for å komme nærmere oss selv?

Kan vi ikke reise ut, kan vi kanskje reise innover?

De fleste bærer på minner, fortellinger og opplevelser. Noen har stor glede av å skrive dem ut, finne de rette ordene, gi historiene nytt liv og kanskje tar setningene en helt egen retning og finner en ny vei? I løpet av de to skrivekursene har du kanskje funnet din stemme og en ny giv? Og kanskje kan denne annerledessommeren, den litt rare hjemmesommeren, også bli den beste?

En skikkelig god skrivesommer!

Under begge skrivekursene (21.-23.6 og 28.-30.6) i sommer får deltakerne konstruktive tilbakemeldinger på tekstene sine.
Kurset holdes på Nevlunghavn Gjesteiveri og det tas selvsagt gode smittevernhensyn.

Kirsten Muhle har tidligere jobbet på Sandefjord bibliotek som litteraturformidler og arrangementansvarlig .
Hun er autorisert leder av «Shared Reading». Holder flere inspirasjonskurs innen skrivekunst, og kurser de som ønsker å bli Shared Reading leseledere i Norge.

Marte Østmoe er skribent og frilansjournalist. Hun skriver dikt og tar også oppdrag som manuskonsulent. Har gitt ut diktboken «trøst» og har hold skrivegrupper og kurs i flere år.

I Nevlunghavn er slagordet «Kom som en gjest – Reis som en venn!»

 

Gleder oss til å se deg, og vise frem vakre Nevlunghavn.»

Ønsker du å delta på kurs?
Send en melding nå.

Påmeldingsfrist 5.6

 

 

Kom inn i mitt hjem, kom inn i min stue…

IMG_0354
Litterær salong i Sandefjord

 

LITTERÆR SALONG

Siden dette møtet er litterært, flott og viktig, så kaller jeg det Litterær salong. Det passer godt til omgivelsene vi skal være i og jeg kan garantere at du får en litterær, flott og viktig opplevelse. Med rene ord er dette en lesesirkel der vi deler vår umiddelbare opplevelse av teksten. Deltakeren får utdel en tekst. . Vi diskuterer, assosierer og deler tanker underveis i lesingen. Lesegruppen blir ledet av Kirsten Muhle (meg), og det vil bli servert kaffe/te ++ 

Siden det er slik at vi må holde en meter avstand må jeg ta påmelding/ SMS 93 22 30 40, eller på e-post nedenfor her.

NÅR

Torsdag 28/5 kl 12 – 13.30

Torsdag 11/6 kl 12 – 13.30

Torsdag 25/6 KL 12 – 13.30

PS Torsdag 4/6  Blir det igjen Shared Reading på nett/Zoom. Si i fra, og jeg sender link.

HVOR

Øvre Åsenvei 1 b (parkering i gården)

PRIS

Tekst, leseledelse og lett servering får du for kr 100,-

Gleder meg!

Kanskje du også vil lese:

@Høytlesning av god litteratur

Litterære pusterom – Shared Reading for større livskvalitet

 

 

 

Litterær Salong

I dag har huset, stuen, «et eget rom» vært fylt med mennesker.

Først via mac kl 10 – 11.30 , et digitalt treff med torsdagens skrivegruppe. En time senere ble stuen fylt med folk in persona for lesegruppe.

For en gave! Jeg har hatt flere timer med fine undrende, kreative og interesserte skrivende og lesende.

I dag har jeg altså hatt Litterær Salong. Hjemme hos meg selv. Jeg inviterte til treff med te og tekst klokken 13. Sammen nærleste vi og snakket om teksten jeg leste høyt. Vi delte tanker og opplevelser som oppstod underveis. Vi leste en Indisk novelle jeg var blitt tipset om av Linda, en annen leseleder. Novellen fungerte godt som samtaleåpner. Den skjøv oss i flere retninger. Ikke bare trigget den sansene, men løftet oss inn i samtaler om klasseforskjeller, farskjærlighet og tidsperspektiv, tradisjoner og guder, unntakstilstander og korona.

Dette er ikke så langt fra hvordan de litterære salongene foregikk der Gertrude Stein var en av dem som tok initiativet til slike salonger.

Brit Bildøen kaller Gertrude Stein for «Salongløve nr. 1» i sin essaysamling kalt Litterær Salong der hun skriver om 10 kvinnelige forfattere hun synes fortjener en invitasjon til sin Litterære Salong – i bokform (#lesetips #bokanbefaling).

Under opplysningstiden på 1700-tallet oppstod de Litterære salongene. Dette er altså litterære treff i private hjem. På den tiden var dette en mulighet for kvinner for å lære seg konversasjonens kunst og utdanne seg i akademisk retning, men hos Gertrude Stein ble riktignok kvinnene henvist til kjøkkenet for å snakke om kokekunst av samboeren Alice B. Toklas.  Her ble ingen henvist til kjøkkenet, men ble riktignok servert brødskiver med brie av surdeigsbrød som Pål hadde laget kvelden i forveien.

Målet for Litterær Salong er å lytte, lære og diskutere litteratur – da, som nå. Det er en fantastisk følelse å kunne skape, skrive, lese og diskutere sammen med andre. På denne måten beveger vi oss videre ved hjelp av energiene til hverandre. Dette er virkelig en litterær vitamininnsprøyting.

Om 14 dager er det nytt treff. Jeg har allerede valgt ut hvilken tekst vi skal lese og snakke om. Jeg gleder meg virkelig, og DU er velkommen. Ta kontakt

191012_Kirsten_Livstil_WEB-16

Inspirasjon i unntakstilstand

Skrivegruppene  på nett er i gang. Jeg nyter hvert minutt av både forberedelser og gjennomføringer. Jeg holder på med det jeg liker best; formidling av og om  litteratur, og jeg  møter folk som er opptatt av det samme som meg; å skrive og lese. Litt happiness kan ikke skade.

Vi har gjennomgått tre kursganger a 1 1/2 time av en serie på ti. Jeg har flere kurs som følger det samme opplegget.

070B15C9-9454-46B0-B9D8-BCACF0AD021C
Digitalt skrivekurs i koronaens tid

Hva gjør vi?

Å fri seg fra sin egen indre kritiker – friskrift og «stream of consciousness» har vi vendt tilbake til alle gangene, og det skal vi fortsette med. Vi skriver og samler på disse tekstene, som vi siden skal gå tilbake til.  Vi skal se om vi finner noe vesentlig her,  noe sant – dette som har dette noe ved seg som kan være interessant å utforske.

Videre har målet vært å bevisstgjøre språket vi bruker når vi siden skal jobbe med tekster. Radbrekke setningene våre, prøve ut og  undersøke ulike måter å si det samme på. Som et eksempel ser vi på hva som skjer hvis du f eks bytter ut adjektivene dine med verb.

Vi snakker om rytme og dynamikken i språket, i setningene i ordene.

Litteraturtips

Jeg forsøker å vise til litteratur når vi snakker om om de ulike virkemidlene, jeg opplever at dette kan gjøre det enda enklere å forstå med hele seg hva det er jeg ønsker å formidle.

Overraskende

Både jeg og deltakerne er overrasket over hvor fint det er å treffes på nett på denne måten. Jeg kommer til å fortsette med å holde kurs på nett, og arbeider også med et samarbeidsprosjekt som fremdeles er i planleggingsfasen  (og full av håp om midler fra Fritt Ord). Krysser fingrene.

Avslutter med varme ord fra Ellen

Her blir jeg inspirert til å skrive.

Jeg blir inspirert i samvær med andre, i skrivingen, oppgavene, delingen av tekstene og ikke minst, den spontane tilbakemeldingen på dem.

Overrasket over hvor raskt åpenheten, tryggheten og gleden i å møtene oppstår.