Litterær Salong

I dag har huset, stuen, «et eget rom» vært fylt med mennesker.

Først via mac kl 10 – 11.30 , et digitalt treff med torsdagens skrivegruppe. En time senere ble stuen fylt med folk in persona for lesegruppe.

For en gave! Jeg har hatt flere timer med fine undrende, kreative og interesserte skrivende og lesende.

I dag har jeg altså hatt Litterær Salong. Hjemme hos meg selv. Jeg inviterte til treff med te og tekst klokken 13. Sammen nærleste vi og snakket om teksten jeg leste høyt. Vi delte tanker og opplevelser som oppstod underveis. Vi leste en Indisk novelle jeg var blitt tipset om av Linda, en annen leseleder. Novellen fungerte godt som samtaleåpner. Den skjøv oss i flere retninger. Ikke bare trigget den sansene, men løftet oss inn i samtaler om klasseforskjeller, farskjærlighet og tidsperspektiv, tradisjoner og guder, unntakstilstander og korona.

Dette er ikke så langt fra hvordan de litterære salongene foregikk der Gertrude Stein var en av dem som tok initiativet til slike salonger.

Brit Bildøen kaller Gertrude Stein for «Salongløve nr. 1» i sin essaysamling kalt Litterær Salong der hun skriver om 10 kvinnelige forfattere hun synes fortjener en invitasjon til sin Litterære Salong – i bokform (#lesetips #bokanbefaling).

Under opplysningstiden på 1700-tallet oppstod de Litterære salongene. Dette er altså litterære treff i private hjem. På den tiden var dette en mulighet for kvinner for å lære seg konversasjonens kunst og utdanne seg i akademisk retning, men hos Gertrude Stein ble riktignok kvinnene henvist til kjøkkenet for å snakke om kokekunst av samboeren Alice B. Toklas.  Her ble ingen henvist til kjøkkenet, men ble riktignok servert brødskiver med brie av surdeigsbrød som Pål hadde laget kvelden i forveien.

Målet for Litterær Salong er å lytte, lære og diskutere litteratur – da, som nå. Det er en fantastisk følelse å kunne skape, skrive, lese og diskutere sammen med andre. På denne måten beveger vi oss videre ved hjelp av energiene til hverandre. Dette er virkelig en litterær vitamininnsprøyting.

Om 14 dager er det nytt treff. Jeg har allerede valgt ut hvilken tekst vi skal lese og snakke om. Jeg gleder meg virkelig, og DU er velkommen. Ta kontakt

191012_Kirsten_Livstil_WEB-16

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

En tanke om “Litterær Salong

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: