«Lukasevangeliet» av Simon Stranger

 

person wearing black pants holding umbrella standing on road
Knut

Det regner, det har duskregnet hele formiddagen, nå har regnet blitt kraftigere. Det er nærmest en flomtilstand utenfor. Den er ikke større enn at man kan skritte over.

Gro, Knut og Siv har kommet. Paraplyer har blitt ristet på trappen (Knut), Regntøy har blitt hengt opp på en stol foran ovnen (Gro) og støvler plassert strategisk på skeive for å få dem tørre,  etter en og en halv time med Shared Reading.

Dette er fjerde gangen og noe mer vant og hverdagslig ligger i luften, vi vet hva vi skal.

Jeg starter med å ønske velkommen, vi fyller opp te og kaffe. Vi har marengs med rødfarger og oppskåret pærer. Teksten deles ut, det er en kort tekst, en av de første tekstene i «I de dager» der redaktøren Brynjulf Jung Tjønn har samlet 24 ulike fortellerstemmer som på hver sin måte beretter juleevangeliet. 964CE955-EE59-46F6-A46E-E4CA951EB82F

Knut: Det var gode beskrivelser! Jeg har jo ingen barn selv, men denne beskrivelsen gjorde noe med meg. Jeg er jo i virkeligheten en realist, med dette var poetisk!

Siv: Ja, himmelen skåret opp, skikkelig bra beskrivelse, aldri lest det å få barn på den måten. Følte meg nesten beæret jeg.

Knut: Sønnen til Karin er 27 år, ellers er det lite barn rundt meg, Kanskje det blir barnebarn snart da.

Siv: Jeg husker det som det var i går, at jeg fikk datteren min, men det er jo 17 år siden. Nå begynte jeg å grue meg til julen. Hun er i USA og faren hennes skal besøke henne der.

Gro: Synes også ungdomstiden beskrives godt her, de beskrivelsene kjenner jeg godt igjen hos tidligere elever. Er datteren din 17 år og bor i USA Siv?

Siv: Ja hun tar andre året på Videregående, hun er i Wisconsin. Faren skal besøke henne i julen. Jeg må jo se til mine foreldre, dessuten vet jeg ikke om jeg kunne tatt meg råd til det. Hun ble tidlig voksen altså, hun er veldig selvstendig. Synes hun ble for fort voksen.

Knut: Ja, han Simon Stranger må jeg virkelig lese mer av.

Meg: Var det noen spesielle setninger du la merke til her da?

Knut: Hele den første setningen fremsto som en åpenbaring (Leser: jeg fikk en sønn for mange år siden, i desember. Det var like før jul, osv …)

Gro: Ja, tydelig hentydninger til Jesu fødsel.

Meg: Var det andre tanker du gjorde deg om teksten Gro? Du nevnte der han skrev om «ungdomslivet».

Gro: Ja, menneskelige overganger er veldig interessant, det har alltid interessert meg. Jeg lar meg inspirere av dette i kunsten også.

E8CDE081-C64D-46DC-9FBC-C0BAA7773971

F03AED19-070B-4714-856C-004780B3BA6D

 

Her ble det mye samtale, mange minner knyttet til julen. Vanskelig tid for de som skal være alene. Knut fortalte om at han som femåring mistet broren sin i en ulykke. Høytider er derfor vanskelige. Vi snakket om tilbørlighet, om å føle at man tilhører, selv om man ikke er i familie, og omvendt. Vi snakket om det som ikke sto i teksten, om hvordan denne adopsjonen har påvirket forfatteren. Hva som legger seg «i blodet». Vi var triste og det ble latter.

61E41CDC-9636-4DB5-9B3E-F035EA6013B7

 

Gro: Det var et realistisk, men troverdig møte med de biologiske foreldrene synes jeg.

Siv: Helt uforståelig synes jeg.

Gro: Noe håpefullt med at en ny generasjon; Lukas ble født da.

Knut: Ja, det lå noe der.

Tidligere Shared Reading med Knut, Gro og Siv:

«Ballstemning «av Alexander Kjelland og diktet «Ett er nødvendig» av Hans Børli

«Akt» av Hilde Lindseth, og «Från en stygg flicka» av Karin Boye

Shared Reading – vi leser «Månen» av Ruth Lillegraven

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: