Hvordan forberede et foredrag

Kontordag
Her sitter jeg ved Pc og jobber med et foredrag av Tove Ditlevsen og Dea trier Mørch

«Ja, jeg kommer veldig gjerne og holder et foredrag hos dere»

Jeg liker å ha press på meg, skaffer meg ofte noen datoer langt der fremme, som gir meg litt uro, som forstyrrer litt. Jeg har sagt ja til å holde foredrag. Jo nærmere datoen jeg kommer, jo mer uro, men også glede. Den største gleden ligger i selve forberedelsen og de ulike etappene i forberedelsen.

Å holde foredrag om en forfatter og et forfatterskap er fantastisk gøy.  Da kan jeg gå inn i noe konkret, og kan lukke alt annet ute (med god samvittighet).

Jeg må skyte inn, før jeg klarte å hvile i de ulike delene av prosessen var det mer uro og mindre glede i forberedelsen, da var gleden størst da foredraget var ferdig, men nå som jeg har tillitt til prosessen, nyter jeg veien!

Jeg skal holde et foredrag om Dea Trier Mørch og Tove Ditlevsen (Akershus litteraturfestival). De siste dagene har jeg hatt kniven på strupen. Skikkelig deilig!

Arbeidet til et slikt foredrag foregår i flere kapitler. Her får du min metode:

Kapittel 1 – Lese bøkene

Gjenlese bøkene til forfatteren, gjøres ofte i god tid. (I dette tilfelle leste jeg bøkene stort sett i sommer).

Kapittel 2 – Kaotisk og ustrukturert

Så lar jeg oppgaven hvile en stund, fortsettelsen  foregår nå dann og vann. Her og der. Jeg samler flittig,  jamt og samt. River ut et notis av en avis. Leser en hvilken som helst bok, med en plutselig referanse i København på 50 tallet, noterer på den nærmeste blokka jeg har i nærheten. Jeg kan sitte på et tog, plutselig høre noen snakke om barndom (så går tankene til Tove Ditlevsen eller Dea Trier Mørch og jeg noterer på telefonen min…). Jeg har en telefonsamtale med moren min og hun forteller om ungdomstiden på 60 tallet, – slike ting.

Kapittel 3 – Konsentrert og målrettet

Datoen nærmer seg.

Så nærmer datoen seg, og jeg blir engstelig, men handlekraftig – usikker på om det er noen store greier jeg ikke har fått med meg, blir konsentrert og analytisk, litt mer rasjonell  research må til, en gammel artikkel spores opp i siste liten av hyggelige folk på biblioteket, en biografi jeg ikke har lest siden 2001 må lånes hjem.  Nileser under Stjernekamp og pizzaspising med familien. Jeg begynner her å bli stresset, tenker at  jeg selvfølgelig skulle begynt før (skjerpa)

Kaptittel 4 – Skape, samle, klippe og lime

Men så noe gøy igjen! Nå må alle tråder samles. Viktige skriblerier og mindre viktig notater – alt skal frem.  Denne delen av prosessen elsker jeg. Her kan jeg bruke alt av kunstnerisk skapertrang, klipp og lim, foto og artikler og halvkvedete setninger og sitater skal fram) Her bruker jeg gjerne et stort bord, eller en veggflate og limer på lapper (kronologisk), alt jeg har samlet skal fram. I og med at jeg er litt ustrukturert og skriver på ting her og der, vil noe ha gått tapt, men har likevel en tillatt til at det «ligger der».

Dette er en morsomt og visuelt.

Kapittel 5 – Skrive foredraget inn på mac. 

Siste etappe, er åskrive dette inn på pc`n, printe ut. Se på språket, sjekke datoer, rolig, konsentrert etappe.

Kapittel 6 – Øve

Øve på fremførelsen.

I dag skal jeg øve på fremførelsen, i morgen kl 13 fremfører jeg på Ullensaker bibliotek.

Vel møtt.

Dette er hvordan jeg gjør det, hva tenker du? Hvordan er din metode?

 Mine foredrag 📚

 

 

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: