Å holde skrivegruppe for eldre og mennesker med demens er en berikelse

 

«Vi søsknene byttet på å gå på skolen, vi hadde bare et par sko»

Setningen over er fra fjorårets skrivegruppe for eldre og eldre med demens.

«Skrivegruppe for eldre» er et fint samarbeid som «Litteratur for alle» har sammen med sykepleier1 Kristin Gautestad ved Nygård sykehjem. Vi hadde en tilsvarende gruppe i fjor på denne tiden, og skal i gang med en ny gruppe nå i september.

Her møter vi en god gjeng med eldre hver mandag formiddag i høst.

Vi tar opp ulike temaer som vi snakker om, og skriver ned. Ikke alle kan skrive selv, da får de hjelp av oss.

Noen er taleføre, noen glemte hva de nettopp sa, men tekster blir det.

Det blir både rå, vakre, ensomme og gode tekster. Av og til får tekstene en liten dytt av oss, det kan være en liten forskyvning, en gjentagelse eller et lite mellomrom. Tekstene uttrykker og bringer frem tanker, minner og kreativitet hos de eldre som har skrevet dem.

Jeg vil nevne et eksempel fra i fjor.

En mandag var oppgaven; skriv om et kjøkken. Det kom da frem fargerike minner, det var slakting, det var grøt, det var den store kjelen med suppe. Det var vugger og sko til tørk (og sko som gikk på rundgang), det var taushet og arbeid, det var samtale og latter.

En annen mandag var oppgaven arv; her kom tekster om tømmerhytter, sølv, bestikk opp, og ekstra godt husker jeg setningen:

«Broren min arvet gården, men jeg arvet sangstemmen til far».

Seansen varer en og en halv time, hvor vi avslutter med å lese opp tekstene høyt – og akkurat passe høytidelig.

En og annen blir forbauset og overasket når vi leser opp teksten. «Har JEG skrevet det» (allerede glemt, men gleden er stor). En annen blir beklemt, og kanskje litt stolt, mens den tredje nikker gjenkjennende; for akkurat slik var det for han også.

Tusen takk til deltakere for de varme og fine, og noen ganger triste historiene dere deler, og takk til Nygård sykehjem/Kristin Gautestad og Anders Jahres Humanitære stiftelse for at disse meningsfulle møtene kan fortsette.

blank paper with pen and coffee cup on wood table
Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: